Dags för ett säkrare passersystem

Vårt nuvarande låssystem för portarna är omodernt och har en
hel del nackdelar. Om någon till exempel tappar bort sin portnyckel, ökar osäkerheten för alla i huset, eftersom fel person kan hitta nyckeln och ta sig in. I värsta fall tvingas vi då byta lås till porten och skaffa nya portnycklar till alla i huset. Ytterligare en svaghet är att vi idag ibland måste lämna ut koder till hantverkare, hemtjänst, posten, tidningsbud med flera. Ju fler som känner till koderna, desto större risk att obehöriga kan ta sig in i husen.

Passerbricka i stället för koder
Inom den närmaste tiden kommer vi att byta till ett nytt passersystem för portarna. Bytet görs i tre steg. När bytet är helt klart har vi ett modernt, lättskött och säkert passersystem för alla hus i föreningen. Portnycklar och koder är då ersatta med passerbrickor där portkoden finns. Du håller upp passerbrickan mot dosan vid porten och porten öppnas. Skulle någon tappa sin bricka, spärrar vi den direkt. Ägaren till den borttappade brickan får snabbt en ny.

Porttelefon vid huvudentréerna
Med det nya passersystemet finns alltså inga
koder att lämna ut. Om en besökare till dig vill komma in, ringer besökaren dig via porttelefonen genom att trycka på en  knapp på dosan vid porten. Systemet ringer då upp det nummer du har lämnat till oss och som vi har lagt in i systemet. Antingen går det till din fasta telefon eller din mobil. Om besökaren är
välkommen, öppnar du med att trycka 5 på din telefon. Vissa besökare som tidningsbud, hemtjänst, posten, nära anhöriga, hantverkare m.fl. får egna passerbrickor. De brickorna kan vi, om vi och du vill, styra så att de bara fungerar t.ex. vissa utvalda tider på dygnet eller under en begränsad tid.

Arbete i tre steg
Det nya passersystemet kommer att installeras och sättas i drift under ett antal veckor. Arbetet görs i tre steg.

Det första steget
Arbetena börjar under kommande vecka, alltså v. 7, 12-16 februari. Då byter vi nuvarande knappdosor vid alla portar mot nya dosor. De nya dosorna ser lite annorlunda ut, men fungerar till en början precis som idag. För att öppna porten slår man in samma 4-siffriga kod som idag.

Det andra steget
Din husansvarige (eller någon annan i styrelsen) går runt i ert hus och informerar varje boende. Husansvarige tar också in uppgifter om vilket/vilka av dina tele-fonnummer som du vill att passersystemet ska ringa när en besökare trycker på  porttelefonens knapp för att du ska öppna porten. Telefonnummer som finns inlagda i systemet kommer inte att visas på dosans display.
Vi vet idag inte exakt när det här steget startar. Besked kommer.

Det tredje steget
Din husansvarige (eller någon annan i styrelsen) besöker dig igen för att överlämna din passerbricka/passerbrickor (om ni är fler i familjen som behöver brickor). Ni går då också igenom hur passersystemet fungerar och du får en skriftlig detaljinstruktion. Det nya passersystemet sätts därefter i drift.
Vi vet idag inte exakt när det här steget startar. Besked kommer.

De här nycklarna ska du spara!
Din nuvarande portnyckel går också till din lägenhet, vinden, cykel- och däcks-förråden. Spara den därför även när vi  bytt passersystem!
Nyckeln till tvättstuga och soprum ska du också behålla. Inget nytt händer med de dörrarna. Bokningen av tvättstugorna kommer inte att förändras i det här skedet.

Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *